Thursday, 21 November 2013

SET BUASIR

Masalah buasir pada golongan dewasa adalah perkara biasa, namun tidak ramai yang sanggup bercerita mengenai masalah permbuangan air besar yang dialami.

Apa itu Buasir?


Buasir atau hemoroid adalah pembengkakan pada salur darah vena yang terletak di bahagian rektum terlalu tinggi, menyebabkan dinding vena meregang atau membojol.


Menurut Perunding Pakar Bedah Laparoskopik dan Kolektum, Pusat Perubatan Prince Court (PCMC), Datuk Yunus Gul Alif Gul,pendarahan dan sembelit dilihat sebagai gejala utama buasir, namun pendarahan yang berlaku daripada dubur tidak semestinya disebabkan buasir, tetapi boleh menjadi petunjuk kepada penyakit yang lebih serius seperti Kanser kolorektal.Terdapat 4 peringkat buasir yang perlu diberi perhatian:
Peringkat pertama: Buasir mengalami pendarahan, tetapi tidak menonjol keluar.
Peringkat Kedua: Buasir menonjol keluar semasa membuang air besar, tetapi masuk kembali dengan sendiri.
Peringkat Ketiga: Buasir keluar ketika atau selepas buang air besar dan masuk kembali apabila ditekan atau ditolak dari luar.
Peringkat Keempat (Kronik):  Buasir sentiasa berada di luar hingga menyebabkan ketidakselesaan untuk melakukan aktiviti harian.

Antara punca buasir adalah:
  • Sembelit dan meneran berlebihan ketika membuang air besar
  • Pekerjaan yang membabitkan berdiri atau duduk yang lama
  • Obesiti atau proses semasa melahirkan anak.
Langkah Pencegahan Buasir:


  1. Minum 2-3 liter sehari
  2. Makan makanan tinggi serat seperti sayuran dan buah-buahan
  3. Elakkan makan makanan segera
  4. Elakkan makanan berempah dan pedas
  5. Pemberian ubat melembutkan najis
  6. Menggunakan kaedah laser bagi menegcutkan buasir-bagi buasir tahap kronik

Anda juga boleh memilih Set Buasir Shaklee untuk mengatasi masalah sembelit atau merawat penyakit buasir anda! Terdapat 3 vitamin yang dapat membantu penyakit buasir anda iaitu Zinc Complex, Omega Guard dan Ostematrix.

Jom tengok testimonial pengguna:PM atau SMS/WHATSAPP kupon diskaun "SET BUASIR 03'' ke 013-2066496 untuk mendapatkan harga istimewa..=)
Salam sihat& cantik,
Pn Nurul
Shaklee Indipendent Distributor (ID No: 910815)
sms/whatsapp-013-2066496